Az ingatlan adásvételi előszerződés

Az ingatlan adásvételi előszerződés nem szükséges lépése az ingatlan adásvétel folyamatának. Az előszerződés jellemzője, hogy a végleges szerződés megkötését egy időpont vagy valamely más feltétel bekövetkezésétől teszi függővé, és a Felek arra vállalnak kötelezettséget, hogy ha ez az időpont elérkezik, vagy a meghatározott feltétel bekövetkezik, akkor egymással ingatlan adásvételi szerződést kötnek.
 

Részletesen

Az ingatlan adásvételi előszerződésben az Eladó és a Vevő arra vállalnak kötelezettséget, hogy egymással később ingatlan adásvételi szerződést kötnek. Például az Eladó és a Vevő megállapodnak abban, hogy egymással végleges adásvételi szerződést kötnek akkor, ha az Eladó a telken található romos épületet elbontja, és a bontás tényét az ingatlan-nyilvántartáson átvezetteti.
 
Az Eladónak célszerű lehet az előszerződés, mert a Vevő abban kötelezettséget vállalt arra, hogy ha az Eladó elbontja az épületet és elvégzi az ezzel járó ügyintézést akkor megveszi az üres telket. A Vevőnek pedig célszerű lehet azért, mert az Eladó kötelezettséget vállal arra, hogy az Eladó az üres telket neki fogja majd eladni és például elkezdheti terveztetni a felépítendő házát.
 
A vételi ajánlathoz hasonlóan itt is nagyon fontos, hogy az előszerződésben a lehető legtöbb fontos kérdést a Felek rögzítsék. Az előbbi példánál maradva könnyen vitás helyzet alakulhat ki, ha az Eladó elbontja az épületet és a Vevő csak a végleges szerződés szövegének tisztázásakor hozza Eladó tudomására, hogy ő csak 2 év alatt tudja kifizetni részletekben a telek vételárát.
 
Szintén kiemelt jelentősége van annak is, hogy az ingatlan adásvételi szerződés nem alkalmas a földhivatal részére történő benyújtásra. A földhivatali ügyintézés szabályairól és jelentőségéről itt olvashat bővebben.
 
Jogszabály lehetővé teszi, hogy az előszerződés során a Vevő az Eladó részére foglalót adjon. A foglaló szabályairól és jelentőségéről itt olvashat bővebben.